Niejednokrotnie tego samego dnia dowiadujemy się, że wpadną goście. Gdy nie mamy żadnego ciasta w domu do kawy, to możemy kupić coś słodkiego w cukierni lub w sklepie spożywczym. Jednak deser do kawy przygotowany samodzielnie będzie znacznie lepszym wyborem. Dlatego dzisiaj przedstawimy sobie dwa przepisy, który każdy może zrobić w mgnieniu oka.

Keks cytrynowy – pyszny deser do kawy

przygotowanie keksu cytrynowego

Szybkie i tanie ciasto do kawki, bardzo dobrym pomysłem jest keksówka cytrynowa, nazwalam je tak, gdyż pieczone jest w keksówce, jest to ciasto bardzo wilgotne, dosłownie rozpływa się w ustach, do tego jest bardzo szybkie w wykonaniu i nie wymaga od nas wielu składników.

Składniki potrzebne do przepisu na keks cytrynowy

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1 dużej cytryny
  • skórka z 2 cytryn

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4-5 łyżek soku z cytryny
  • kilka plasterków cytryny do dekoracji.

Jak przygotować keks cytrynowy?

Zacznijmy może od sparzenia cytryny, polewamy ją wrzątkiem pozostawiamy dosłownie na chwilkę, po czym dajemy jej czas aby wyschła. Teraz możemy zająć się roztopieniem masła w małym garneczku na wolnym ogniu, po czym odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. Żółtka musimy oddzielić od białek, gdy już to zrobimy zajmujemy się najpierw żółtkami, które ucieramy razem z cukrem, oraz cukrem waniliowym, całość miksujemy, aż powstanie piękna puszysta masa jajeczna. W drugiej misce zajmujemy się białkami, które ubijamy razem ze szczyptą soli do powstania sztywnej masy, ubijajmy je na najwyższych obrotach miksera. Z naszych cytryn, które wyparzyliśmy musimy zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach skórkę, oraz do szklaneczki wyciskami z nich sok bez pestek. Do masy z żółtek dodajemy sok z cytryny, mąkę, masło rozpuszczone, oraz proszek do pieczenia.

Jeśli chcemy, aby deser do kawy był idealny, to na sam koniec dodajemy skórkę z cytryny, i całość miksujemy ze sobą do połączenia się wszystkich składników. Gdy masa jest połączona dodajemy białka ubite, i lekko mieszamy całość łyżką do ponownego połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, lekko smarując ją tłuszczem. Potem przelewamy ciasto i wstawiamy je do nagrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika na czas około 45 minut. Po przestygnięciu polewamy lukrem, którego wykonanie jest bardzo proste, wystarczy połączyć cukier pudrem z sokiem z cytryny, dokładnie wymieszać aż powstanie gęsty sos. Udekorować na wierzchu kawałeczkami cytryny, i można zajadać.

Babka drożdżowa z rodzynkami i skórką pomarańczy – klasyczny deser do kawy

przygotowanie drożdżówki

Prosta babka drożdżowa na pewno smakujemy każdemu, dodajmy do tego oczywiście lukier, i parę innych składników, i z prostej babki stanie się dziełem godnym dobrego domowego cukiernika.

Składniki potrzebne do przygotowania babki:

Do zrobienia babki potrzebujemy:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 ml mleka

Ciasto:

  • 200 ml mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 530 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka rodzynek

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny
  • łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • łyżka rodzynek.

Jak krok po kroku przygotować babkę?

Skoro to babka drożdżowa naszą pracę musimy oczywiście zacząć od zrobienia rozczyny drożdżowego, fundamentu naszej babki. Do miseczki wsypujemy nasze drożdże, cukier, mąkę, dolewamy mleka oczywiście mleko powinno być przechowywane w temperaturze pokojowej. Całość mieszamy, po czym odstawiamy na około 10 minut. Teraz przygotowujemy sobie drugą miskę do której wsypujemy mąkę, cukier puder, a także żółtka, letnie mleko, masło które musi byc miękkie, skórkę pomarańczową, rodzynki, oraz nas rozczyn, który zapewne wyrósł. Należy teraz nasze składniki ze sobą połączyć, czyli zagnieść rękoma ciasto, gdyby kleiło się nam się do rąk możemy leciutko posypać je mąką, ale tylko troszkę, wyrobienie ciasta powinna nam zając około 5 minut. Gdy ciasto jest już wyrobione formujemy zgrabną kulę. Odstawiamy je oczywiście w misce na około godzinę do wyrośnięcia, możemy je przykryć ściereczką, aby było bardziej ciepło w środku, ale nie jest to konieczne.

Po upływie godziny nasze ciasto, z którego powstanie pyszny i szybki deser do kawy powinno być co najmniej dwukrotnie większe. Wtedy ponownie je wyrabiamy w misce. Potem przekładamy do formy na babkę, która została przez nas natłuszczona i posypana leciutko bułką tartą po bokach. Odstawiamy nasze ciasto w formie do wyrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nasza foremka powinna się ładnie wypełnić ciastem, teraz ustawiamy piekarnik do temperatury 180 stopni góra i dół bez termoobiegu i pieczemy przez 35-40 minut. Gdy babka przestygnie wyciągamy ją z foremki, dekorujemy lukrem własnej roboty bądź kupnym, oraz na wierzchu posypujemy rodzynkami i skórką pomarańczową. Babka jest gotowa, smak mówi sam za siebie.