Wiele osób chciałoby rozpocząć dzień od posiłku, który będzie im smakował, a do tego przede wszystkim doda im energii i otuchy na cały dzień. Oczywiście fast foody na pewno nie są tym, co powinniśmy spożywać od samego rana. Dlatego warto sprawdzić wyjątkowy przepis na omlet śniadaniowy, który można przygotować w kilka minut z samego rana lub nawet dzień wcześniej.

Omlet śniadaniowy na słodko

Do przygotowania omletu śniadaniowego na słodko tak naprawdę nie będziemy potrzebować wielu wyszukanych składników. Wystarczy, że w kuchni znajdziemy takie produkty podstawowe jak mąka i jajka. Oprócz tego może przydać się także odżywka białkowa o naszym ulubionym smaku, jak i wiórki kokosowe, płatki kukurydziane, czy też banan. Tak naprawdę do takiego omleta na słodko możemy dodać naprawdę wiele składników. Świetnie skomponuje się on także z rodzynkami, czy też innym suchymi składnikami.

Jak przygotować śniadaniowy omlet na słodko?

Na początku rozgrzej patelnię z minimalną ilością oleju. W tym samym czasie przygotuj bazę omleta, a więc wymieszaj około 100 gramów mąki pszennej z dwoma jajkami. Staraj się ciągle uzyskać lekko płynną konsystencję, co uda się zrobić poprzez dolewanie mleka wedle potrzeb. Następnie dodaj odżywkę białkową, kakao puchatek, rodzynki, wiórki kokosowe, pokruszone płatki kukurydziane i inne dodatki, na które tylko masz ochotę. Tak przygotowaną masę wystarczy wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na małym ogniu. Warto przykryć omleta przykrywką, aby szybciej doszedł on z obydwu stron. Następnie wystarczy po pewnym czasie sprawdzić stan omleta, a gdy będzie on już delikatnie ścięty, po prostu obróćmy go na drugą stronę.

Do tak przygotowanego omleta można dodać również składniki na górę. Dodatkami mogą być np. dżem, twaróg, serek wiejski, czy też nutella. Każdy na pewno ma swoje ulubione smaki i z naszej strony możemy dodać, że warto sprawdzić naprawdę każdą odmianę tego dania. Omlet na słodko w tej postaci to świetna propozycja śniadaniowa dla osób trenujących sport, odchudzających się i budujących masę mięśniową. W zależności od naszego celu sylwetkowego lub sportowego możemy oczywiście dowolnie edytować proporcje składników w taki sposób, aby uzyskać idealną równowagę pod względem kalorii, a także makroskładników, a więc białka, tłuszczów i węglowodanów.