Chcesz zabłysnąć pomysłową nazwą na ciasto, które oprócz swojej nazwy ma też mocno czekoladowy smak, a więc ciasto salceson to jest idealny pomysł ażeby zachwycić nie dość że nazwą to jeszcze idealnie mocno czekoladowym smakiem. Jest to ciasto bardzo wilgotne, które powoduje iż rozpływa się w ustach od razu. Składniki nie są dość wymagające, a samo wykonanie to świetna zabawa.
Przepis na przygotowanie ciasta
Składniki jakie potrzebujemy do zrobienia ciasta to:
Ciasto:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru np. drobnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 420 g mąki pszennej np. tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
- 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 4-5 jabłek
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa.
Jak przygotować ciasto Salceson?
Same połączenie składników do tego ciasta jest dość szybkie do zrobienia, więc proponuje rozgrzać od razu piekarnik do stopni 180. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ażeby dobrze się ze sobą połączyły. Na pierwszym miejscu roztapiamy obie nasze czekolady w kąpieli wodnej, odstawiamy do ostygnięcia, następnym krokiem jest wbicie do miski jajek, oraz cukru, całość miksujemy do uzyskania jednolitej jasnej masy, po czym dodajemy składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, oraz uwaga łyżkę przestudzonej czekolady i olej. Całość miksujemy przez około 20 sekund, składniki powinny się jedynie połączyć ze sobą. Na sam koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłka, i mieszamy całość za pomocą łyżki. Wlewamy nasze ciasto do keksówki, czy innej blaszki na przykład tortowej, pieczemy przez około 45 minut, po czym polewamy je czekoladą na wierzch można ułożyć płatki migdałów, które dodadzą nam nieco słodyczy.